§0
Παρέχεται η δυνατότητα εξ αποστάσεως συνεδριών μέσω Skype, zoom, Viber

Λοχεία

Λοχεία

Περίπου 50% με 70% των γυναικών βιώνουν μια αλλαγή στην συναισθηματική τους κατάσταση την περίοδο της λοχείας με αναφορές για αυξημένη ευαλωτότητα, άγχος, ανασφάλεια, μοναξιά ή αισθήματα ενοχής. Για τις περισσότερες γυναίκες τα συμπτώματα αυτά είναι ήπιας μορφής ( γνωστά και ως baby blues) και υποχωρούν από μόνα τους μέσα σε λίγες ημέρες ειδικά όταν υπάρχει στήριξη από τον σύντροφο ή άλλο πρόσωπο εμπιστοσύνης. Ωστόσο ένα  ποσοστό που μπορεί να φτάνει το 10% των γυναικών αναπτύσσουν μια πιο σοβαρή μορφή συναισθηματικής διαταραχής που ονομάζεται επιλόχεια κατάθλιψη.

H διάγνωση της επιλόχειας κατάθλιψης μπαίνει όταν τα καταθλιπτικά συμπτώματα επιμένουν αντι να υποχωρούν και ξεπερνούν τις 2 εβδομάδες. Μπορεί να συμβεί οποτεδήποτε τον πρώτο χρόνο αλλά συχνότερα εμφανίζεται το πρώτο εξάμηνο. Σε κάποιες περιπτώσεις, πιο σπάνια μπορεί να ξεκινήσει και από την εγκυμοσύνη. Μιλώντας για συμπτώματα οι περισσότεροι φέρνουν στο μυαλό τους κλάμα, θλίψη και άγχος. Υπάρχουν όμως πολλά περισσότερα από αυτά όπως διαταραχές όρεξης, κόπωση, εξάντληση, ανηδονία, διαταραχές ύπνου, προβλήματα συγκέντρωσης, ψυχοκινητική διέγερση ή επιβράδυνση, κρίσεις πανικού, διάφοροι πόνοι μέχρι και αυτοκτονικό ιδεασμό.

Δυσυτυχώς, το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι οι περισσότερες γυναίκες το βλέπουν ως αποτυχία στο νέο τους ρόλο και για αυτό δεν ζητούν βοήθεια. Η επιλόχεια κατάθλιψη όμως δεν περνάει από μόνη της. Όσο προσπαθεί κάποιος να την αρνηθεί, να την καταχωνιάσει, τόσο εκείνη δυναμώνει. Μπορεί πρσωρινά ν αυποχωρήσει αλλά συνήθως επιστρέφει. Πρόκειται για νόσο που θεραπεύεται αποτελεσματικά εφόσον υπάρξει έγκαιρη παρέμβαση.

Ενημερώσου προγεννητικά στα πλαίσια συνεδριών που γίνονται για προετοιμασία τοκετού και γονεϊκότητας. Ρώτησε, επικοίνωνησε άφοβα όποιες απορίες έχεις. Αν πιστεύεις ότι είσαι σε ομάδες υψηλού κινδύνου πχ προβλήματα υγείας δικά σου ή του μωρού, άλλα έντονα στρεσογόνα γεγονότα στη ζωή σου μη διστάσεις να ζητήσεις βοήθεια.

Όσοι ασχολούμαστε με την ψυχική υγεία και το νέο ζευγάρι σε αυτή την τόσο σημαντική περίοδο της ζωής του συνιθίζουμε να λέμε το εξής: “Eαν είχες γρίπη ή εαν έσπαζες το πόδι σου δεν θα αναζητούσες άμεσα βοήθεια;” Έτσι ακριβώς θα πρέπει να πράξεις και στην επιλόχεια κατάθλιψη. Μην επηρεαστείς από τους γύρω σου που τυχόν θα σε αποτρέψουν να επισκεφθείς ειδικό θεωρώντας ότι είναι υπερβολικό ή θα σχολιάσουν ότι δείχνεις μια χαρά. Εσύ γνωρίζεις καλύτερα τον εαυτό σου!

error: Content is protected !!