§0
Παρέχεται η δυνατότητα εξ αποστάσεως συνεδριών μέσω Skype, zoom, Viber

Μητρικός θηλασμός

Μητρικός θηλασμός

Ο θηλασμός είναι μια σημαντική λειτουργία ομαλής μετάβασης από την αρχική ενότητα μητέρα-παιδί, στο ξεχώρισμά τους. Ο θηλασμός, κάτω από φυσιολογικές συνθήκες, εξασφαλίζει τόσο την αναγκαία βιολογική όσο και την ψυχική «διατροφή» του παιδιού. Μέσω του θηλασμού το παιδί προσλαμβάνει τα απαραίτητα συστατικά για τη βιολογική του ανάπτυξη, ενώ ταυτόχρονα καθησυχάζεται από το αίσθημα της πείνας. Επίσης, έχει τα πρώτα ερεθίσματα ευχαρίστησης από το στοματικό βλεννογόνο εξαιτίας των θηλαστικών κινήσεων. Η μητρική αγκαλιά κατά το θηλασμό σχηματίζει μια κοιλότητα που εμπεριέχει το μωρό κι αποτελεί συμβολικά τη συνέχεια της πρώτης μητρικής κοιλότητας (μήτρα). Έτσι εξασφαλίζεται στο παιδί το συνεχές του συναισθήματος της ασφάλειας και στη νέα του κατάσταση.

Είναι πάρα πολύ σημαντικό για την έναρξη του θηλασμού, να θηλάσεις το συντομότερο δυνατόν μετά τον τοκετό. Κάθε φυσιολογικό νεογνό πρέπει να μπαίνει, αμέσως μετά τον τοκετό στο στήθος και να βρίσκεται σε επαφή “δέρμα με δέρμα” με τη μητέρα του, μέχρι τον πρώτο θηλασμό. Ζήτησε να  τοποθετήσουν  επάνω στο στήθος σου το μωρό σου, ακόμη και μέσα στο χειρουργείο σε περίπτωση καισαρικής τομής. Στη περίπτωση αυτή είναι σημαντικό να γίνει συνεννοήση με τον γιατρό σου από πριν διότι δεν είναι αυτονόητο ότι θα σου δώσουν άμεσα το μωρό για θηλασμό.

Η επαφή δέρμα με δέρμα του μωρού με τη μητέρα είναι εξαιρετικά ωφέλιμη για τη δυάδα και για το θηλασμό και πρέπει να συμπεριλαμβάνεται ως μία από τις πιο βασικές οδηγίες στα μαθήματα θηλασμού που γίνονται προγεννητικά. Ακόμα και αν μια μητέρα επιλέξει να μη θηλάσει θα έχει περισσότερες πιθανότητες να κρατήσει το μωρό κοντά της αυξάνοντας έτσι τα επίπεδα συναισθηματικής τροφοδότησης προς αυτό.  Πράγματι, από έρευνες διαπιστώνεται ότι ένα τρυφερό άγγιγμα σε βρέφος είναι ακόμα πιο σημαντικό και από την τροφή και παρατηρείται οι γυναίκες που θηλάζουν να αγκαλιαζουν περισσότερο τα μωρά τους. Ο θηλασμός έχει προστατευτική δράση στην καλή ψυχολογία της μητέρας ενισχύοντας το συναισθηματικό δεσμό με το μωρό της. Από την άλλη εαν η λεχώνα αντιμετωπίζει δυσκολίες με το θηλασμό και δεν λαμβάνει την σωστή στήριξη αυξάνει τις πιθανότητες να εμφανίσει καταθλιπτικά συμπτώματα. Συνεπώς, η σωστή ενημέρωση και υποστήριξη της μητέρας αλλά και του πατέρα είναι καθοριστική σε αυτή τη φάση όχι μόνο για την έναρξη και τη συνέχιση του θηλασμού αλλά και για την καλή ψυχική υγεία του ζευγαριού που ξεκινά το μακρύ και υπέροχο ταξίδι της γονεϊκότητας.

Πιστεύοντας και υποστηρίζοντας τον μητρικό θηλασμό ως μαία αλλά και ως μητέρα θηλάζουσα δύο αγοριών έχω λάβει μέρος σε πολλές ημερίδες και εθελοντικές δράσεις που αφορούν την προαγωγή του μητρικού θηλασμού. Η ανάγκη μου να βοηθώ ουσιαστικά τις μητέρες στην απόφαση τους να θηλάσουν με οδήγησε να αποκτήσω τον τίτλο πιστοποιημένου συμβούλου γαλουχίας, IBCLC (International Board Certified Lactation Consultant). Πρόκειται για μια πιστοποίηση με παγκόσμια αναγνώριση, που συμβάλλει καθοριστικά στη βελτίωση των πρακτικών του μητρικού θηλασμού και προϋποθέτει συνεχή επιμόρφωση η οποία αποδεικνύεται με την ανα πενταετία επανεξέταση του τιτλούχου.

Στα πλαίσια των προγεννητικών συναντήσεων δίνονται όλες οι απαντήσεις στις δικές σας απορίες σχετικές με το θηλασμό. Ενδεικτικά αναφέρονται μερικές από τις πιο συχνές που ρωτάτε:

error: Content is protected !!